En typisk rejsedag



På rundrejsen forventes der på ethvert givent tidspunkt at være omkring 1.200 mand i rundrejsefølget. Antallet fordeler sig på ca. 400 adelige, 200 soldater (livgarden, ryttere og soldater), 300 tjenestefolk og 200 borgerlige, som skal stå for de praktiske foranstaltninger som mad, reparationer og andre fornødenheder.

Allerede kl. 5 om morgenen, begynder de madansvarlige at pakke deres telte og de store madtelte sammen, hvorefter de er klar til afgang ca. kl. 6. De rejser som separat gruppe et stykke foran hovedgruppen, så de kan nå at slå telte op og starte på aftensmaden, inden resten af følget når frem. De madansvarlige står for maden til alle lejrens medlemmer og det er derfor et ganske anseeligt følge.

Kl. 7 begynder tjenestefolk at gøre klar til dagens strabadser, mens det adelige følge spiser den forberedte morgenmad i de sidste rejsetelte. I modsætning til de borgerlige, rejser de adelige med to typer af telte. Rejseteltet bruges selvsagt på rejsedagene, mens de har et mere solidt telt til besøgsdagene. Når klokken rammer 8, skal alle være klar til afgang og følget sætter sig i bevægelse.

En gruppe af Dronningens Ryttere rider før alle andre som spejdere. De sørger for der ikke bliver nogen uventede overraskelser. Efter dem og forsyningsgruppen følger de deltagende medlemmer af Condia-familien, omsluttet af livgarden både foran og bagved for at varetage deres sikkerhed. Desuden er de et smukt skue i deres blå og sølv uniformer. Tættest herpå finder man hertuger, hertuginder og børn af disse. Herefter kommer selvsagt samme fra grevskaberne og baronierne.

Rækkefølgen for resten af de adelige er mere løs og der er også blandet nogle tjenestefolk og borgerlige ind engang imellem for at holde de adelige ved mad og andre fornødenheder.

Bagerst går de borgerlige og tjenestefolkene, mens riddere og soldater befinder sig hele vejen langs med kolonnen for beskyttelse. Andre grupper af Dronningens Ryttere befinder sig som udkigsposter langs vejsiden foran og bagefter følget for at sikre sig at der ikke ligger baghold.

Frokosten bliver indtaget i sadlen eller på gåben for de flestes vedkommende. De adelige fruer har det dog lettere, da de køres rundt i vogne eller lignende transportmiddel.

Når følget når frem til dagens lejrplads, er klokken et sted mellem 17 og 18. Inden for ganske kort tid er de første adelige telte sat op og man begynder derfor på aftensmaden næsten med det samme. Resten af lejren sættes op af de tjenestefolk, som ikke opvarter ved aftensmåltidet, samt de borgerlige og først når denne opgave er tilfredsstillende varetaget, indfinder de sig i de store madtelte.

Opbygningen af lejrpladsen sker efter rang - præcis ligesom rækkefølgen i rejsefølget. Dronningen og hendes nærmeste familie, indkvarteres i de bedste telte og på den bedste plads, mens resten af lejren opbygges ud fra deres position. Rejsedagenes aftener er reserveret til hvile, hyggeligt selskab og gode samtaler omkring et bål.